Fritt skolevalg nå!

Fritt skolevalg er et hett tema i disse tider. Søknadsskjemaene skal fylles ut og sendes inn til fylkeskommunen, men med lite form for valgfrihet.
Når elevene i dag skal begynne på skolen, blir de automatisk plassert på en skole ut ifra adressen der de bor. Det samme gjelder når elever skal søke seg inn på videregående skoler. Eneste som gjør at man kanskje kan få studere ved en annen skole, er dersom du søker skriftlig til skolen. Her må man legge frem grunner, som familie, venner, mobbing og helsetjenester. Men det burde ikke være nødvendig å legge frem hele sitt liv for å få gå på den skolen man ønsker å gå på.
Men hva er fordelene ved fritt skolevalg? Vi har snakket med organisatorisk nestformann Stephan Bergmann Johansen!

Hvilke fordeler har man ved fritt skolevalg?

– Først og fremst vil det skape valgfrihet og motivasjon for eleven som igjen vil påvirke resultatene i en positiv retning.

Men vil ikke det da skape et dårligere tilbud for de elevene som ikke er ”gode nok” til å komme inn på de beste skolene?

– Slik situasjonen er i dag finnes det ”a”- og ”b”-skoler. Fritt skolevalg vil avdekke hvilke som er ”a” og hvilke som er ”b”, og ”b”-skolene vil da kunne jobbe for å bli ”a”-skoler.

Hva er de faglige fordelene ved å ha fritt skolevalg?

– Slik situasjonen er nå er skolene tvunget til å ha et bredt fagmiljø, fordi de skal ha et tilbud til alle i nærmiljøet. Med fritt skolevalg vil man få muligheten til å få sterkere fagmiljøer. En kan ikke være best på både realfag og byggfag.

Vil ikke mange skoler slite dersom vi får fritt skolevalg?

– Nettopp dette er litt av poenget, nemlig  å heve nivået på skolene. Dersom det hadde vært en klesbutikk eller en matbutikk som hadde prestert dårlig hadde den gått konkurs, men skolene får fortsette år etter år uansett resultater.
Fritt skolevalg skaper en sunn konkurranse om elevene, som hever nivået på skolen generelt, avslutter Johansen.

Er du ikke medlem?

Som medlem i FpU får du være med på å utvikle morgendagens politikk og delta på mange spennende arrangementer.