Mindre “syke” og mer “hjem”

Et tema som alltid er like aktuelt er selvfølgelig eldreomsorg. Etter min mening så er det et tema som burde vært lagt dødt for mange år siden. Vi lever i verdens rikeste land, og da burde de eldre vært tatt hånd om på en verdig måte!

Men slik er det altså ikke! Etter seks år med de rødgrønne bak rattet har eldreomsorgen blitt kjørt rett i grøfta! Vi hører gang på gang om episoder der de eldre ikke blir behandlet med den verdigheten de fortjener.

I utgangspunktet så er det systemendringer som må til, og private aktører som det offentlige skal finansiere. Vi vet med erfaring at private sykehjem driver bedre, billigere, har lavere sykefravær blant de ansatte, og det viktigste; pasientene er fornøyde! Fremskrittspartiet mener at det har liten betydning hvem som leverer tjenestene, så lenge det offentlige betaler og tjenesten er god. Lommeboken skal ikke avgjøre kvaliteten på sykehjemmet «Fru Hansen» skal bo på!

Når det er sagt, så er det ting vi kan gjøre med eldreomsorgen med det samme! Jeg snakker om noe som blir kalt «Lotte-modellen». Lotte-modellen ble for første gang innført på «Plejehjemmet Lotte» i Danmark.

Lotte-modellen går i bunn og grunn ut på å la beboerne selv få ta avgjørelser om hvordan de ønsker hverdagen på sykehjemmet skal være. På Lotte-sykehjem legger beboerne seg når de selv ønsker, og står opp når de selv ønsker. De ansatte har valgt å fjerne de tradisjonelle uniformene til fordel for å heller gå i vanlige klær, noe som har ført til at avstanden mellom beboerne og de ansatte har blitt bygget ned.

De ansatte får betalt lunsj hvis de til gjengjeld velger å spise maten sin sammen med beboerne. På den måten kan de ansatte spise sin egen lunsj, samtidig som de kan hjelpe til med maten til de som eventuelt måtte trenge det. I tillegg er det sosialt!

Lotte-sykehjem lar også de eldre ta seg et glass vin eller en øl til maten, og på den måten har behovet for sovemedisin stort sett forsvunnet da de eldre heller velger å ta seg et glass vin eller to i stedet for å benytte seg av en hel del sovetabletter. Dette fører til at sykehjemmet sparer millioner av kroner på medisin, samtidig som de eldre kan kose seg med noe de liker før de skal legge seg.

Det blir også arrangert sydentur en gang i året, samtidig som de har aktiviteter på sykehjemmet hver eneste uke, hvor de eldre kan danse, se på film, dra på kino eller gjøre andre aktiviteter.

Det vi ser Lotte-sykehjem har gjort, er rett og slett å gjøre om SYKEhjem, til HJEM! Slik bør det også være. Et sykehjem skal ikke være en institusjon hvor de eldre blir lagret frem til de dør. Et sykehjem skal være beboernes nye hjem, og da er det viktig at vi også legger til rette for at det skal være mulig. FrP har innført Lotte-modellen på flere sykehjem i Oslo, og det har vært en meget vellykket innføring.

Det mest overbevisende argumentet for å innføre denne modellen er at de eldre i snitt lever fire år lenger på et sykehjem som følger Lotte-modellen, mens beboerne på norske sykehjem lever i snitt 11 mnd før de dør. Dette tyder på at vi desperat trenger Lotte-modellen inn i norske sykehjem!

De rødgrønne mener at dette blir for dyrt. Det er FrP helt uenig i, dette er en investering som vi mener er nødvendig for å ta vare på de som har bygd opp landet!

– Niklas Eriksen
Formann, Østfold FpU

Er du ikke medlem?

Som medlem i FpU får du være med på å utvikle morgendagens politikk og delta på mange spennende arrangementer.